top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDyt.Begüm Şenocak

Kombucha (Kombu) Çayı

Son yılların popüler içeceklerinden biri olan kombuchanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Kendine özgü ekşimsi bir aromaya sahip olan bu mantar türü, Çin veya Japonya'dan geldiği düşünülen ve binlerce yıldır tüketilen fermente bir içeceğin etken maddesidir. Kombucha mantarı kullanılarak yapılan içecek kombucha çayı olarak adlandırılıyor. Japon askerlerinin enerji toplamak için savaş sırasında içtiği bilinen kombucha çayı bugün dünyanın en sağlıklı içecekleri arasında kabul ediliyor.


Kombuchanın Faydaları


-Kombucha çayı bağırsakların düzenli olarak çalışmasını destekleyen probiyotik bakteriler içerdiği için probiyotik bir içecektir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde, bağırsak florasının güçlenmesinde ve enfeksiyonlarla mücadelede yardım sağlıyor.

-Antioksidan içeriği oldukça zengin olan kombucha, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve aynı zamanda var olan kanser hücrelerinin büyümelerini baskılıyor. Yapılan çalışmalarda özellikle prostat, meme ve kolon kanseri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu görülmüştür. Ek olarak vücuttaki fazla suyun atımına da yardımcı olarak ödem oluşmasını önlüyor.

-Yeşil çay ile demlenen kombucha, kilo kaybı ve kan şekeri kontrolü gibi yeşil çayla aynı sağlık yararlarının çoğunu sunabilir.

-Kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olarak hipertansiyon gibi kronik rahatsızlıkların tedavisini desteklediği görülmüş.

-B12, B6 gibi B vitamini çeşitleri açısından zengindir.


Kombucha Nasıl Tüketilir?


Tadı rahatsız olabileceği için kombucha çayını başlangıç olarak küçük miktarlarda tüketebilirsiniz. Daha sonrasında sabahları aç karna kahvaltıdan önce bir bardak içebilirsiniz. Birkaç hafta sonra vücudunuz ve damağınız çayın kendine özgü aromasına alışınca öğle ve akşam yemeklerinden önce de içebilirsiniz. Genellikle sirkemsi bir tada sahip olan kombucha çayına meyve suyu karıştırarak daha kolay bir şekilde içebilirsiniz. Spor sonrası ideal bir enerji içeceği olarak kabul edilen kombucha çayı ile saçlarınızı yıkayabilir, cilt toniği olarak da kullanabilirsiniz. Sebze ve meyvelerinizi yıkayabilir, çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Fermente işlemi 40 güne kadar uzatıldığında sirke halini alan kombucha çayını, lavabo ve yüzey temizliğinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mayalanması doğru yapılan kombucha çayını tüketmek önemlidir. Bundan dolayı satın alırken güvenilir paketli ürünleri tercih etmek ya da evde çayınızı kolayca kendiniz mayalamanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.






18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page