top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıDyt.Begüm Şenocak

Menopoz Döneminde Beslenme

Menopoz döneminde kadınların hormonal profillerinin ciddi şekilde değişmesine neden olan östrojen hormonu seviyelerinin düşüşü sonucunda kadınlarda, kemik yoğunluğunda ciddi bir azalma ve devamında kemik erimesi ve kırık riskinde ciddi bir artış belirtilmektedir. Otuz yaşına kadar yapıcı olarak ilerleyen kemik yapısı, 30 yaşından sonra yıkıma uğramaya başlar ve menopoz ile birlikte kemik yıkımı hızlanmaya başlar. Bu süreçte hızlanan yıkımı azaltmak için yapılacak tek ve en etkili şey beslenmeye gerekli özeni göstermektir.


-Menopoz sonrası kadınların kalsiyum ihtiyacı önceki döneme göre artmaktadır. Bu nedenle kalsiyumdan zengin yiyeceklere beslenmede bol bol yer vermekte yarar olacaktır. Başta süt ve süt ürünleri olmak üzere, ıspanak, pazı gibi koyu yeşil sebzeler, pekmez, badem, susam gibi tohum ve çekirdekler kalsiyum içeriği zengin besinlerdir.


-Kalsiyumun yanında D vitaminini de yeterli miktarlarda almak oldukça önemlidir çünkü D vitamini ve kalsiyum vücutta birbirine bağlı olarak çalışmakta ve biri olmadan diğerinden fayda sağlanamamaktadır. D vitamini için de kandaki seviyesine bakıldıktan sonra düşüklük varsa takviye almayı düşünmek iyi bir fikir olacaktır.


-Ek olarak fiziksel aktivitenin kemik yoğunluğu ve sağlığını korumak için önemli bir unsur olduğu ve düzenli olarak egzersiz yapmak gerektiği de unutulmamalıdır.



Menopoz döneminde bir diğer önemli nokta ise azalan östrojen hormonuyla birlikte artan iştah ve ilerleyen yaşla birlikte yavaşlayan metabolizma hızının etkisiyle kilo alma potansiyelinin artmasıdır. Bu dönemde olan kilo artışı hormonal değişikliklerin de etkisiyle ana olarak bel çevresinde gerçekleştiğinden, sağlığı negatif etkileme potansiyeli çok daha yüksek olmaktadır. Bu nedenle:

-Bol bol su tüketilmeli, kalorisi düşük yiyecekler tercih edilmeli, bitki çayları içmeli ve gün içerisinde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.

-Sebze ve meyve tüketimini arttırmaya özen gösterilmelidir.

-Kırmızı et tüketimi azaltılmalı ve yağsız et tüketimi sağlanmalıdır, bolca balık tüketilmeli ve yeterli protein alındığından emin olunmalıdır.

-Sağlıksız yağ içeren yiyeceklerden ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.

-Kızartma türü yiyecekler yerine, ızgara ve haşlama yöntemi tercih edilmelidir.

-Tatlı yerine bu dönemde çoğunlukla meyve tercih edilmelidir. Özellikle yaban mersini tüketiminin menopoz döneminde görülen sinirlilik haline iyi geldiği bilinmektedir.

-Özellikle antiasitlerden, kortizonlu ilaçlardan bu dönemde sakınılmalı ya da bu ilaçlar kullanılıyorsa alkol tüketimi, tuz ve kafein sınırlandırılmalıdır.

56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page